loader
Featured Video Play Icon

Sådan får du en sund kommunikation i dit parforhold

46% af alle par og ægteskaber ender i skilsmisse. Det er en virkelig stor procentdel. Det der ofte går galt er kommunikationen. Man taler forbi hinanden, man føler sig ikke forstået og man føler ikke at nogen lytter til en. Det sker rigtig ofte i parforhold. Nogle parforhold kan reparere disse små brud der sker, når man ikke føler sig mødt og andre par ender med at gå fra hinanden.

Jeg synes det er enormt vigtigt at lægge fokus på hvordan vi kommunikere med vores partner. Sund dialog, sund kommunikation er rigtig vigtigt hvis et parforhold skal fungere. Man kan sige for de parforhold der allerede fungerer og ikke har brug for hjælp, så at sige, kan også godt lytte med og blive klogere på hvordan man kommunikerer bedre og virkelig forstår hinanden og skaber et trygt miljø hvor vi tillader at alt kan blive sagt. Den slags kommunikation gør parforholdet meget fantastisk.

Jeg vil introducere dig til tre værktøjer som er vigtige, når man skal have en sund og dyb dialog med sin partner. Det første er spejling. Nogle af jer kender spejlingsbegrebet – når man spejler, gengiver man det ens partner har sagt tilbage igen. Det lyder måske banalt og simpelt, men det er ikke særligt simpelt. Det er faktisk ret udfordrende. Når du spejler skal du være villig til at lægge hele din egen verden til side for en stund. Så skal du tillade din partner at være i centrum. Dvs. du tolker ikke, du analyserer ikke. Du parkerer de behov for en stund og lytter på en spejlende måde, hvor du udstråler at du er klar til at lytte og kan rumme det og giver plads.

Nogle mennesker kan godt lide at man gentager ord, at man spejler ord for ord. F.eks. hvis din partner siger “Det gør mig rigtig ked af det, at du altid kommer så sent hjem og du ikke lige skriver en sms og giver besked – og at jeg bare skal sidde i lang tid og vente”. Hvis man skal spejle kan man gøre det på mange måder. I dette tilfælde kunne man f.eks. gentage det ord for ord, ved at sige “Så det du siger er at du bliver særligt ked af at jeg altid kommer sent hjem og at jeg ikke får givet besked på forhånd”. Nogle mennesker der er vokset op i et miljø, hvor de altid er blevet rettet på, kan det være rigtig rart at partneren respekterer de ord der er brugt i budskabet, ved netop at gentage dem præcist. For andre kan det føle papegøje-agtigt, og så er det bedre at lige tage det ind og vende det og spejle med nogle andre ord der viser at budskabet er forstået. En måde at komme frem til hvilken måde der fungerer bedst, er ved at spørge direkte.

Forestil dig at nogen der lytter til dig, er villig til at lægge alting til side for blot at lytte dybt til dig og vise forståelse. For rigtig mange er det healende i sig selv.

Det andet værktøj er validering. Det er at validere nogen. Forestil dig at nogen siger “Det du siger giver bare så god mening!”. For mange betyder det rigtig meget at få bekræftet at det vi siger giver mening for andre også. Det holder også i parforholdet.

Det tredje værktøj er empatien. Det at sige “Wow, jeg kunne virkelig forestille mig at du føler dig tilsidesat, når jeg gør sådan”.

Forestil dig at nogen har spejlet dig, givet dig dine ord tilbage som et spejl, men alligevel med følelsen af at de har lyttet til dig og forstået det du siger. At de har valideret dig og sagt at det du siger giver god mening, og til sidst valideret det du siger med forståelsen af hvordan det må føles at være dig. Forestil dig den form for kommunikation i dit parforhold. Man opdager ofte ting ved sin partner som man ikke har set før, ved at benytte disse værktøjer.
Husk også at selvom du sætter din egen verden og dine egne følelser til side for en stund, betyder det ikke at den ikke er valid – det er den!. Men lige nu vælger du at lytte dybt til din partner og det vil give jer en kæmpe forvandling i parforholdet.